chris napisał:
Moge jeszcze dodać dwa słowa w temacie "wyklęci".Oczywiscie siegając pamiecia do opwowiadań ludzi starszych.Tychże bandziorów często nasyłali ludzie skłóceni.Za baniak bimbru puszczali z dymem obejście,łupiąc wszystko co było uzyteczne.Jak wspomniał forowicz wyżej,bandy okradały gospodarzy,zabierając dobytek,zboże,odzież.Warto wspomniec,że we wczesnych latach powojennych,cennymi rzeczami były:kożuchy,buty/nieraz jedyna para skórzanych butów na całe życie/,sól,nafta.Koń był towarem cennym/można dzisiaj porównac do wartości np.mercedesa/.Kto miał parę kon/czyt.2 konie/ był uważany za bogacza.Moja mama mi opowiadała,że jak szła do kościoła do Różanegostoku,to ona ,jak i pozostali,szli na boso.Dopiero przed kościołem sie nakładało buty.
Inna sprawa,ostatnio sie mowi o tzw. obławie a ugustowskiej.Gdzie miało zginąc wielu "wybitnych" obrońców wlności.Duze zaangazowanie IPN-u w tej sprawie.Augustów,a raczej puszcza augustowska,to była wspaniała kryjówka dla tych bandziorow.I tylko zmasowana akcja wojska mogła oczyścic i rozprawić sie z kryminalistami.Więc panowie IPN-owcy-nie osmieszajcie sie.Nasi ojcowie i dziadkowie przewracaja sie w grobach widząc ten szum medialny.Moze lepiej nie rozgrzebywać starych ran.W wiekszości uczestnicy tamtych czasow juz nie zyją.Krzywdziciele jak równiez pokrzywdzeni.
CHRIS widać, że nikogo nie straciłeś w takich okolicznościach, że tak lekko piszesz o "Obławie Augustowskiej" . Tylko z jednej wsi Jaziewa, dziś gmina Sztabin wywieziono w nieznane kilkudziesięciu męższczyzna. W większości niewinnych i do niczego nie należących, za to tylko że byli Polakami . Mojego dziadka zabiło w 1945 "podziemie" i mam prawo coś na ten temat powiedzieć ale nie rzucałbym tak lekko poglądów, że to byli jedynie sami bandyci, choć zgadzam się, że załatwiano w ten sposób, również prywatne porachunki. Jedną z takich wizyt opisał mój wujek a raczej dziadek cioteczny w swoim pamiętniku
Dla chcących poczytać autentyczne wspomnienia z tamtych czasów zapraszam na swego bloga
mierzejewskirodzinaikrze.blogspot.com/20...prawa-tzw-obawy.html
mierzejewskirodzinaikrze.blogspot.com/20...ie-z-zycia-nowe.html
Dla szukających korzeni w tamtych regionach zapraszam na
www.facebook.com/Jaminski.Zespol.Indeksacyjny